
Enter your text here
Enter your text here
הפסיכולוגיה של הכאב
יום אחד מופיע לו כאב.
לפעמים הוא מגיע בקטן, כמו כוכב רחוק מנצנץ-מהבהב
נדלק ונכבה, מכיר לנו מקום חדש שלא ידענו על קיומו.
בד"כ זה לא מעניין כל כך. זה כמו לשמוע ביקורת לא טובה, אבל בחצי מילה.. שומעים לחישה חלושה: "לא טוב...זה לא בסדר..."
ואנחנו עונים: יש לי מספיק על הראש, ועל הכתפיים, ולא הכל בסדר כל הזמן. אז עזוב אותי, 'תקדם...
לפעמים הכאב עוזב. ולפעמים הוא ממשיך ומתגבר, עד שאין אפשרות להתעלם ממנו. הוא פשוט משבית אותנו.
כשמגיעים למצב כזה, רבים מאיתנו אומרים לו- יודע מה? אתה הבוס. אתה אומר לא לזוז? אני לא זז. אתה אומר לסבול- אני סובל. רק אל תתעלל בי.
נסו לבחון את התהליך. אני בטוח שחלקכם נתקל בסיטואציה הזאת ברמה זו או אחרת..
ברמה מסוימת, אנחנו מגדלים מפלצת בתוך הגוף. היא בהתחלה כ"כ קטנה, וכל מה שהיא רוצה זה קצת יחס. זו טעות מספר 1.
כשלא נותנים לה את היחס, היא נהיית אלימה וחסרת שליטה. כשאנחנו מעניקים לה את השליטה על גופנו במקום לקחת את השליטה לעצמנו, אנחנו מעניקים לה כוח ומעצימים אותה. טעות מס' 2.
ברמה הפיזיולוגית, התהליך שמתואר מדגים מקרים רבים שבהם אנחנו מתעלמים מנורות האזהרה שנשלחות אלינו.
לכן חשוב שנהיה מודעים לכאב שלנו.
אם יש דפוס כאב שחוזר על עצמו, הוא בעצם אומר לנו שיש חוסר איזון שקשור לאותה נקודת כאב. למשל חולשה בנקודת הכאב, ונוקשות באזורים אחרים. הפתרון הפשוט יחסית יהיה להוסיף יציבות לאזור החלש ולהוסיף תנועה לאזורים האחרים.
אם יש דפוס כאב שמתגבר- זו כבר נורת אזהרה שממש לא כדאי להתעלם ממנה. בד"כ זה מצביע על נזק כלשהו לרקמה, או התחלה של פעילות הגנתית (כמו דלקת). דלקת לפעמים מגבירה מאוד את הכאב, והחומרים שמופרשים לגוף כתוצאה מכך, מגבירים את הדלקת, וכך נוצר מעגל כאב שגדל כמו כדור שלג.
לכן במקרים כאלה הפתרון יכלול הפחתת הדלקת (חבישות, משככי כאבים, קור, כדורים נוגדי דלקת שאינם סטרואידים-NSAIDS) ושיפור התנועה באזור, ובמקביל שיפור תבנית התנועה גם באזורים אחרים, שייתכן שגרמו לחוסר האיזון.
בכל מקרה, ההתייחסות הכללית צריכה להיות מודעת ושקולה, בבחינת "כבדהו וחשדהו", כלומר- להיות מודעים ולעקוב אחרי הסימנים, אך מצד שני- לא להיכנס להיסטריה ואובדן פרופורציות כאשר מופיע סימן שכזה.
חשוב לתת לעצמנו את התחושה שאנחנו אדונים לגופנו, ויש לנו יכולת לשלוט בנעשה בו, וזאת על ידי פעילות גופנית, שנחשבת לטיפול האולטימטיבי- מניעה וטיפול בבעיות וכאבים.
תחושות של ייאוש, חוסר אונים, דיכאון וחרדה הן שחקניות חיזוק לכאב. הן מורידות מוטיבציה, מחזקות את תחושת הכאב (פיזית!) ומעוורות אותנו לגבי יכולתנו לשנות את פני הדברים. לכן גישה חיובית, סבלנות וחריצות הם מרכיבים חשובים בדרך לטיפול היעיל בעצמנו, ולהרחקת הכאב מחיינו.

פיזיותרפיה וכושר | Keep on Moving
טיפול, שיקום ומניעת פציעות ספורט, עבודה ותאונות
052-8245827
